Cum gestionezi sănătos emoțiile intense

Draga mea,

Te-ai întrebat, vreodată, de ce pare atât de dificil să gestionezi intensitatea emoțională?

De ce este atât de greu să iei o decizie (bună), într-un context de intensitate emoțională?

Și de ce pare atât de simplu să traduci, corect, experiențele altora, însă, atunci când vine vorba despre povestea ta, te blochezi?

Gestionarea intensității emoționale este întocmai precum o călătorie în marele necunoscut.

Iar a vorbi despre emoțiile noastre pare, de cele mai multe ori, o misiune imposibilă.

Dar, oare, de ce?

Și, mai ales, care este cheia către a trăi și către a face lucrurile diferit, cu mai multă naturalețe, blândețe și ușurătate?

Ei bine, schimbarea începe prin dezvoltarea abilității de a accepta că toți avem emoții, indiferent de vârstă, sex sau experiența de viață.

Emoțiile nu sunt un semn de slăbiciune, ci o marcă a umanității noastre.

Așa că, ar fi bine să încetezi să te mai duelezi cu ele.

Al doilea pas ține de capacitatea de a demistifica emoțiile “pozitive” și de a te opri să le mai judeci, atât de aspru, pe cele “negative”.

Te-ai observat, vreodată, rămânând într-o stare de îngheț, în fața unei emoții pozitive? Emoția care ne “paralizează”, cel mai des, este… iubirea.

Da, iubirea.

Cu toate că prima impresie poate fi aceea că, cei mai mulți dintre noi, ne împotmolim sau batem în retragere, atunci când apare la orizont o emoție negativă, paradoxal, facem exact același lucru și atunci când ne lovim de o emoție pozitivă.

Pentru că, draga mea, ceea ce tulbură apele nu este emoția, în sine, ci intensitatea și noutatea ei.

În cele din urmă, al treilea lucru care te poate spirijini să schimbi relația pe care o ai cu intensitatea emoțională, vine cu renunțarea la așteptări. Oricât ar suna de descurajant, nu există nici formule și nici poțiuni magice care te vor “salva” de la a simți.

Practica și doar practica este cheia dezvoltării și maturizării tale emoționale.

Din momentul în care vei înțelege că este absolut firesc să ai tot soiul de trăiri și emoții și că, în fapt, emoțiile sunt cele care îți pot lărgi perspectiva pe care o ai asupra poveștii tale personale, vei putea alchimiza anxietatea și frica, în curiozitate și joc.

Iar asta te va așeza într-o poziție de conducere, care vine, implicit, cu posibilitatea de a transforma “Îmi este frică de…”, în “Îm doresc să descopăr….”

Așadar, draga mea, data viitoare când te vei simți confuză sau copleșită de intensitatea emoțională, iată ce este util să te întrebi:

Ce se petrece cu mine?
Ce emoție experimentez, în acest moment?
Ce mesaj îmi transmite ea?
Ce oportunitate sau disfuncție trebuie să adresez?
Ce acțiune se cere luată?

Aceste întrebări simple îți vor împuternici observatorul interior să te ghideze către adevărul pe care îl ascunde emoția pe care o experimentezi. Iar asta va aduce în viața ta fluiditate și lejeritate.

Totodată, un alt lucru pe care îl poți face este să te înscrii la programul Copilului Interior și să afli, aici, care sunt acele mici mari secrete care te vor sprijini să descoperi cine ești tu, ce se ascunde în culisele poveștii tale și care este adevărul tău personal, care se luptă să iasă la suprafață, prin intensitatea emoțională pe care o experimentezi.

Nu mai sta pe gânduri, pornește în călătoria înapoi spre tine!

Curaj!

Cu drag,​​​​​​