Sper că mesajul meu te găsește bine și că te simți din ce în ce mai stăpână pe emoțiile tale și încrezătoare în propria ta capacitate de a le înțelege și gestiona, cu măiestrie.
De mai bine de o lună de zile, vorbim, cu precădere, despre emoții. Ceea ce poate însemna că, pe de-o parte, am reușit să facem, împreună, un pic de ordine în acest subiect întortocheat. Pe de altă parte, știu, este posibil să fi rămas cu impresia că subiectul este abordabil mai degrabă în plan teoretic. Practica este, în cele din urmă, cea care ne dă cea mai mare bătaie de cap. Corect? 🙂
Ei bine, draga mea, la urma urmei, a-ți gestiona cu măiestrie emoțiile nu înseamnă nimic mai mult decât a-ți conștientiza propria capacitate de a-ți percepe trăirile și de a le permite să fluctueze, cât mai firesc, în timp ce continui respiri, de-a lungul suișurilor și coborâșurilor — oricât de abstract ar putea să îți pară, inițial.
Un lucru este cert — în momentul în care vei reuși să urmezi acești pași simpli, viața ta va deveni mult mai bogată în senzații, iar tu vei percepe, în liniște, toate nuanțele și subtilitățile emoțiilor tale.
Știu, la început, toți suntem stângaci și ne temem de schimbare și de necunoscut.
Iar a-ți da libertatea să navighezi prin oceanul imens al emoțiilor nu este, nici pe departe, o treabă ușoară. Cu atât mai mult cu cât, în anumite momente, percepția inițială poate fi aceea că pășești în gol, că îți testezi propriile limite sau chiar că îi îndepărtezi pe cei dragi, din dorința sau din nevoia de a-ți oferi mai mult spațiu.
ÎNSĂ, exact acesta este locul în care îți poți arăta dibăcia, alegând cel mai sănătos scenariu posibil: detasarea emoțională.
Ce înseamnă asta, concret?
Detașarea emoțională pornește din compasiune.
Oricând, de-a lungul călătoriei prin lumea emoțiilor, se va întămpla să ai orice fel de reacții sau interacțiuni cu care nu te simți confortabil, care nu te caracterizează sau despre care știi, pur și simplu, că nu sunt cea mai bună algere, învață să ai compasiune față de tine însăți. Nu te învinovăți, mai mult decât este cazul și nu căuta explicații sau justificări în exterior.
Reacțiile emoționale sunt absolut firești, mai ales atunci când, preț de-o viață, ne-am repetat, în fel și chip, că a fi emoțional(ă) este ceva nepotrivit sau inadecvat.
Fii blândă cu tine și fii sigură că, dacă râmâi alături de noi și dacă pui în practică exercițiile pe care le primești aici, săptămână de săptămână, schimbarea va veni mai repede și mai ușor decât îți închipui, iar tu vei învăța cum să îți înțelegi și să îți gestionezi emoțiile, cu mai multă măiestrie.
În cele din urmă, își vor face apariția inclusiv prezența de spirit și încrederea în sine, iar tu vei putea negoica, ca de la egal la egal, cu cele mai complicate sau supărătoare emoții. Iar detașarea emoțională, firească, va deveni un reflex.
Până atunci, o sugestie care se va dovedi utilă — învață să spui “Îmi pare rău. Îmi cer scuze”, ori de câte ori se întâmplă să ai reacții emoționale nepotrivite, neașteptate sau chiar să rănești pe cineva drag (inclusiv pe tine însăți!).
Un alt lucru care te va ajuta, imens, este să îl chemi în sprijin pe Copilul tău Interior, învățând, totodată, de ce este el fundamental pentru sănătatea ta emoțională, de unde vine puterea lui și ce poți face pentru ca el să devină o prezență constantă și firească în viața ta.
Cu drag,
p.s. Rămâi alături de noi pe pagina Facebook, participă la conversații și nu ezita să ne adresezi orice fel de întrebare sau curiozitate!