Cum stabilești o relație sănătoasă cu emoțiile tale

Zilele trecute, pe grupul de lucru al uneia dintre seriile programului Copilul Interior, una dintre participante a împărtășit un clip, pe cât de hazliu, pe cât de autentic.

Am să încerc să îl redau, cât mai în amănunt.

Un puști, nu mai mare de 6-7 ani, se așează, demn, în fața aparatului de filmat și, cu o seriozitate zdrobitoare, ne comunică următoarele:

“Întrebarea mea, pentru tine, astăzi, este — ce practici, zi de zi? Este foarte important ce lucruri practici, zi de zi; căci, acelea sunt lucrurile la care vei deveni cu adevărat bun. Deci, tu ce practici? Practici bucuria? Practici pacea? Practici fericirea sau practici foarte multă lamentare? Căci, dacă practici lamentarea, vei deveni foarte bun la asta! Atât de de bun, încât vei ajunge expert în a vedea chiar și cea mai mică greșeluță. Ce practici? Practici furia? Căci, dacă practici furia, vei deveni un profesionist al furiei. Până și cel mai banal lucru te va înfuria! Ce practici? Practici îngrijorarea? Căci, dacă practici îngrijorarea, vei deveni foarte bun la asta. Atât de bun, încât te vei îngrijora până și pentru bizonul pe care nu îl ai (?) Așa că, uite ce zic eu — dacă treaba asta cu practica e pe bune, atunci eu zic să practicăm bucuria!”

De fiecare dată când mă surprind mirându-mă de autenticitatea copiilor, mă repliez și îmi reamintesc cum, de fapt, văd acest miracol al autenticității manifestându-se, săptămână de săptămână, în ochii și viața oamenilor mari care, prin Copilul Interior, își recapătă vitalitatea, creativitatea, curajul și restabilesc armonia cu lucrurile cu adevărat importante pentru ei.

Culegem ceea ce semănăm

Însă, puștiul din clip nu este doar autentic; ci pune, cumva, degetul pe un lucru cât se poate de real — culegem ceea ce semănăm, inclusiv în materie de ce simțim.

Semănăm frică, culegem frică.
Semănăm furie, culegem furie.
Semănăm îngrijorare, culegem îngrijorare.
Semănăm bucurie, culegem bucurie.

Obiectiv vorbind, viața fiecăruia dintre noi este compusă dintr-un ghem de emoții, gânduri și sentimente, separate, de cele mai multe ori, printr-o linie incredibil de fină. Iar noi suntem, în realitate, nevoiți să învățăm să navigăm prin acest ocean imens al trăirilor.

Cum stabilești o relație sănătoasă cu emoțiile tale

Cum învățăm să facem asta? Și, mult decât atât, cum învățăm să traducem limbajul complex al emoțiilor, astfel încât fiecare stare prin care trecem să devină o oportunitate de descoperire și creștere, nu un blocaj în care simțim că ne împotmolim?

Primul pas în această direcție este să ne recunoaștem propriile emoții. Și, la fel de important, să renunțăm la obiceiul nefericit de a trata emoțiile negative mai asupru decât pe cele pozitive.

Al doilea pas este să adresăm, clar, întrebarea — care este mesajul pe care mi-l transmite această emoție? Ce am de învățat din ea?

De cele mai multe ori, ceea ce creează confuzie este faptul că experimentăm, vis-a-vis de o situație sau de o persoană, emoții care mai de care mai amestecate și mai paradoxale.

În realitate, însă, tocmai acest paradox este cel care ne oferă imaginea de ansamblu.

Al treilea pas este să ne oprim, să respirăm cu putere și să ne uităm la emoția pe care o experimentăm, cât putem de subiectiv. Apoi, mai respirăm o dată, și ne uităm la aceeași emoție, de data asta dintr-un unghi cât se poate de obiectiv și rațional. Apoi, mai respirăm încă o dată și invităm la masă ambele perspective, subiectivă și obiectivă. Ce concluzie putem trage? Care dintre cele două ne servește mai bine? Ce anume avem nevoie pentru a putea crește emoțional? Ce acțiuni concrete putem lua în această direcție?

Și, nu în ultimul rând, detaliul care face, cu adevărat, diferența este să aducem, în interiorul acestui exercițiu, toate acele părți rănite din noi sau toate acele nevoi emoționale neîmplinite sau chiar neexprimate și să învățăm să le adresăm corect și complet.

Cum învățăm să ne înțelegem și să avem grijă de nevoile noastre emoționale, pentru a avea o viața interioară împlinitoare? Cum ne exprimăm intențiile și adevărurile personale și care este cheia către împlinirea lor?

Dacă te afli în căutarea unei soluții eficiente și aplicate, care să te ajute să găsești cele mai clare răspunsuri și cele mai firești soluții, te invit să te înscrii la programul Copilul Interior — programul creativ care te învață cum să îți cunoști trecutul și să îți recunoști potențialul infinit de spontaneitate, expresivitate și vitalitate.

Mai multe detalii despre program și despre opțiunile tale de înscriere găsești aici.
Cu drag și prețuire,

Feminintate, Cu Oana Stoianovici

copilul-interior-oana-stoianovici