Natalia și Otilia — două povești și un adevăr important

Astăzi îți voi istorisi două povești.

Prima este despre Otilia. Otilia are 35 de ani și lucrează ca director de marketing într-o companie de telefonie mobilă. Otilia este roșcată, are unghiile perfect îngrijite și se îmbracă ireproșabil. Conduce o mașină neagră și, în urmă cu un an, a reușit, după anevoiase căutări, să se mute în apartamentul la care visa de când era adolescentă. De doi ani, Otilia este singură — după ce a decis, ferm, că relațiile de scurtă (sau foarte scurtă) durată pe care le-a tot avut, de-a lungul anilor, mai mult o făceau să sufere. Cele mai multe dintre serile libere, Otilia și le petrece cu prietenele, făcând cumpărături, mergând la film sau povestind, în jurul unei cine sofisticate. Îmboldită de colegi și de prieteni, Otilia a decis, de curând, că a venit momentul să încerce să aibă, din nou, o relație.

***

În cealaltă parte a orașului, într-un apartament mic, dar cochet, aflat într-un bloc la al cărui parter se află o ceainărie și o librărie, locuiește Natalia. Natalia are tot 35 de ani, ochii mari și negri, o tunsoare garçon și poartă, cel mai des, pantaloni până la gleznă, pantofi cu talpă joasă și o pereche de cercei cu perle, primiți cadou de la mama ei, când a împlinit 18 ani. Natalia este medic pediatru și își petrece cea mai mare parte a timpului între spitalul la care lucrează și clinica privată la care oferă consultații, în fiecare după-amiază. În timpul liber, Natalia iese în parc cu Lord, golden retriever-ul ei, în vârstă de șapte ani. Lord a fost cadoul de Crăciun pe care l-a primit de la fostul ei iubit, Daniel, cu care a avut o relație de 12 ani. Natalia și Daniel s-au despărțit în urmă cu doi ani, când Daniel s-a mutat în Canada, la sora lui. După doi ani de singurătate, Natalia a simți că a venit momentul să înceapă o nouă relație, așa că, după multe insistențe, acceptă să iasă la o cafea cu Ștefan, prietenul din copilărie al unei colege.

Surprinzător, întâlnirea a fost mult mai reușită decât s-ar fi așteptat. Ștefan a surprins-o pe Natalia ca având mult umor și s-a dovenit a fi mai așezat decât s-ar fi așteptat de la un bărbat chipeș, de 35 de ani, jucător profesionist de tenis. Au vorbit ceasuri bune, despre vrute și nevrute, ba mai mult, au convenit să meargă, împreună, la călărie, la sfârșit de săptămână. Până la următoarea întâlnire, au schimat mesaje, și-au trimis melodii și au pălăvrăgit tot soiul de nimicuri. Relația s-a construit natural, Natalia și Ștefan păreau să aibă în comun toate lucrurile importante. Însă, Natalia știa, din povestea ei anterioară, că unele lucruri importante trebuie spuse la timpul potrivit. Așa că, într-o zi, în cel mai firesc mod, îi povestește lui Ștefan despre istoria ei anterioară și despre faptul că, acum, își dorește o familie și că este corect pentru amândoi ca lucrurile să fie adresate, onest, din timp.

***

În paralel, Otilia îl cunoaște pe Andrei. S-a întâmplat într-o zi de vineri, când Otilia le aștepta pe prietenele ei, să ia cina, ca de obicei, împreună. Andrei era și el singur, așteptând, de asemenea, pe cineva. Cum i-a atras Andrei atenția Otiliei? Cum, probabil, ne-ar fi atras-o oricăreia dintre noi. Andrei are 1,90, era îmbrăcat într-un costum bleumarin impecabil și mirosea a cel mai puternic parfum din univers. Otilia și Andrei au intrat în vorbă conjuncural și au făcut schimb de numere de telefon. Timp de o săptămână, nimeni nu a dat niciun semn. Otilia și-ar fi dorit să îi scrie lui Andrei, însă nu ar fi vrut nici ca el să creadă că este prea disponibilă. Dar, totuși, dacă nu dădea niciun semn, oare el nu va crede ca este indisponibilă? I se reproșează, doar, frecevent, că are o atitudine inabordabilă. După ce a epuizat toate scenariile probabile, în cele din urmă, Andrei sună. Se întâlnesc la cel mai nou restaurant din oraș, iar tot ce își amintește Otilia este că toată seara a făcut eforturi considerabile să nu spună nimic nepotrivit, să intuiască tot ce gândea Andrei și să fie, una peste alta, partenera perfectă. Cei doi au continuat să se întâlnească, când și când, la cine elegante, iar Andrei s-a purtat, de fiecare dată, ireproșabil. Și, totuși, în restul zilelor, Andrei nu o căuta pe Otilia, iar ea își petrecea zilele și nopțile rostogolind scenarii și posibilități.

***

Care dintre cele două cupluri au rămas împreună?

Da, ai ghicit. Natalia și Ștefan.

Te întrebi, probabil, de ce.

Am să îți dau un indiciu — Natalia a luat decizii și a acționat, de fiecare dată, în acord cu adevărul ei personal și cu ceea ce ea știa că este important pentru ea.

În schimb, Otilia și-a irosit toată energia încercând să nu facă nicio greșeală și să intuiască, pas cu pas, ce și-a fi dorit Andrei. Făcea asta pentru că, în realitate, ea nu era în contact cu un lucru fundamental și indispensabil — răspunsul la întrebarea: “ce îmi doresc, cu adevărat?”

Cele două povești sunt, desigur, doar două exemple dintr-un ocean de posibilități.

Însă, mi-am dorit să ți le istorisesc în paralel, pentru a putea pune clar în evidență diferența majoră pe care o face, în viețile noastre de zi cu zi, identificarea unui “detaliu” cheie  — ce ne dorim, cu adevărat?

Cum explorăm această întrebare? Care este drumul pe care trebuie să îl parcurgem? Cum luăm cele mai bune decizii pentru noi? Care sunt întrebările ajutătoare pe care trebuie să le formulăm?

Te invit pe 17 noiembrie, la ora 20.00, la Introducere în Tainele Feminității Sacre, pentru a explora, împreună, toate aceste întrebări.

Tot ce trebuie să faci este să accesezi linkul aici și să optezi pentru seara de 17 noiembrie.

Feminintate, Cu Oana Stoianovici