Aloha!
Ioana aici. Astăzi, încep direct cu o împărtășire: Sunt furioasă. Exact așa. Sunt furioasă până la nivel celular; simt, cât se poate de fizic, cum o furtună de nisip îmi cuprinde spatele, vertebră cu vertebră.
Recunoști senzația? Ai experimentat, vreodată, cum este să fii furios cu pasiune? 😖 Să faci față cu greu impulsului de a spulbera întregul univers în miliarde și miliarde de particule minuscule?
Chiar în timp ce îți scriu, respir cu intenția de a mă calma integra această emoție primară care a pus stăpânire pe corpul meu.
Paradoxal, căci întreaga viață (de copil, adolescent, apoi de tânăr adult) am primit, mai mult sau mai puțin, același feedback cu privire la furie: NU E BUNĂ.
Să fii furios nu este elegant, feminin, cool sau socialmente acceptabil. 🙄
Lunga istorie a violenței, care a separat, până la ireconciliabil, oameni și națiuni, face ca orice formă de ‘furie’ să fie scoasă în afara normei. Să fii furios este inaccpetabil. Iar această respingere definitivă a făcut ca furia să devină un subiect (sau o emoție) tabu.
Nu am fost doar învățați că orice formă de manifestare a furiei este rea, ci, mai mult decât atât, ne-am obișnuit să trăim sub amenințarea etichetării: ‘ai o problemă, clar.’
‘Furie sănătoasă’ vs. ‘furie nesănătoasă’
Această stigmatizare are, însă, o consecință. Atunci când etichetăm orice formă de manifestare a emoțiilor ca fiind nepotrivită, pierdem din vedere că există o diferență fundamentală între ‘furia sănătoasă’ (forța vitală) și ‘furia nesănătoasă’ (forme de violență direcționată către alții).
Una dintre cele mai valoroase lecții pe care le-am primit de la Principiul Feminin este întocmai abilitatea de a distinge între ‘furia sănătoasă’ și ‘furia nesănătoasă’ (mulțumesc, Oana).
Conectarea cu Shakti (una dintre cele mai importante zeități din panteonul Hindus, reprezentarea energiei feminine universale) și cu aspectul său distructiv, întruchipat de Kali, m-a ghidat către (re)dobândirea capacității de a crea din foc și furie.
Simplu spus, am înțeles că există o diferență fundamentală între trântitul ușilor și izbitul obiectelor și canalizarea furiei într-un mod creativ și constructiv, în înteriorul Spațiului Sacru al Inimii.
Devin prea abstractă? 😅
Îi dau cuvântul Oanei:
“Adesea, această furie primitivă este un semn al puterii lui Shakti. Când începi să lucrezi cu energia lui Shakti, ea poate sufla către tine furie. Se simte și arată în felul acesta deoarece energia ei vulcanică este, pentru psihismul tău, ceva complet nou.
De ce? Pentru că nu știm să conținem un asemenea nivel de putere. Furia este un semn de putere. PUTEREA ENERGIEI TALE FEMININE care începe să iasă la suprafață, fără scuze sau limite impuse din afară, încercând să îți comunice: ‘Sunt aici. Privește-mă. Onorează-mă. Fii femeia care poți să fii. Lasă la o parte povestea pe care ai tot purtat-o cu tine. Fără frică’. Iar tu, dacă nu te vei opune, dacă te vei preda acestei energii, vei deveni infinit mai puternică. Aceasta este, în fond, călătoria feminității.
Acum, te întrebi, probabil, cum alchimizezi această furie sau orice altă emoție primară.
În primul rând, fiind prezentă la cum se simte în corp; iar în al doilea rând, dându-i voie să fie. Simte-o. Atinge-o. Coboară în Spațiul Sacru al Inimii și RESPIRĂ cu ea, arătându-i compasiune și respect. Dacă nu te retragi și te predai emoției, oricât de primitivă îți pare, ceva se va transforma. Furia se va rafina și va alchimiza adevărul inimii tale.”
Așadar, orice emoție ar fi declanșat în tine Luna Plină, Eclipsa, Lunea Albastră, lipsa soarelui, vremea posomorâtă, 🙄 etc., dă-i voie să fie. Dă-ți voie să simți orice ai nevoie să simți. Coboară în Spațiul Sacru al inimii, respiră cu emoția și revino de zece ori mai puternică și senzuală.
În răstimp, eu rămân cu întrebarea: oare cum pot transforma această furie în pasiune și iubire? 🤔 Și stau cu furia. Pur și simplu.
Cu prietenie,