3 sfaturi feminine pentru dezvoltarea ta personală

Dragă prietenă, ca de fiecare dată, mă bucur teribil să fiu în comunicare directă cu tine! 💞

Astăzi, îți propun să dezbatem un subiect spinos — “maturitatea”.

Da, ai citit corect. Iar eu voi trage aer în piept și voi lua în mână cartoful fierbinte. 🔥 🥔

Sunt, recunosc, perfect conștientă că instinctul îți va spune să treci peste. — La urma urmei, cine își dorește să se maturizeze? 🤦‍♀️

Ei bine, sfatul meu sincer este să nu treci peste; căci am pus cap la cap, special pentru tine, 3 sfaturi feminine care te vor ajuta să privești ideea de “maturitate” prin lentilele dezvoltării tale personale.

Maturitatea — ce înseamnă, de fapt?

Primul lucru care îmi vine în minte, atunci când mă gândesc la ideea de “maturitate”, s-ar putea traduce printr-un soi de paradox. Toți visăm să avem o viață împlinită, relații remarcabile, să trăim momente de pasiune răvășitoare și să ne construim cariere strălucite, corect?

Suntem, însă, capabili și/sau dispuși să facem tot ceea ce este necesar, pentru a împlini aceste deziderate? 🤔

Spre surprinderea mea, de-a lungul propriei mele călătorii prin hățișurile dezvoltării personale, am înțeles că drumul către maturitate nu trebuie să fie, în mod necesar, pavat cu schimbări dramatice și cu lecții dureroase.

Varianta câștigătoare mizează, mai degrabă, pe schimbări spectaculoase de direcție care duc la rezultate neașteptate. Iar felul în care privim lucrurile este o alegere strict personală.

#1 Așterne o fundație solidă

Ai încercat vreodată să faci exercițiul “cine ești tu?”

Construcția și reprezentarea identitară a fost una dintre marile teme care m-a pasionat, pe parcursul anilor de facultate. A curs multă cerneală pe marginea acestui subiect. Tocmai de aceea, nu mică mi-a fost mirarea să constat că nu am putut formula nici două propoziții, cu cap și coadă, atunci când, în timpul unui exercițiu practic, am fost nevoită să vin cu un răspuns la întrebarea: “cine sunt eu?” 😦

Dacă ți se pare că exagerez, cât de puțin, te învit să iei o coală de hârtie și să încerci să formulezi propriul tău răspuns.

De ce este, la urma urmei, importantă acestă întrebare?

Pentru că a ști cine ești, cu adevărat, este fundația oricărui proces solid de dezvoltare personală.

Iar a ști cine ești se traduce prin:

  • a-ți cunoaște propriile nevoi;
  • a învăța cum să îți îndeplinești propriile nevoi;
  • a-ți cunoaște harurile (n.r. punctele forte);
  • a ști ce îți place;
  • a iubi ce îți place;
  • a elimina din viața ta TOT ce nu servește niciunuia dintre punctele de mai sus.

Cum am găsit răspunsul?

Dincolo de multele lucruri pe care le-am încercat, programul Copilul Interior a fost, fără doar și poate, unul dintre cele mai utile și frumoase experiențe. Am primit atât de multe răspunsuri, pe parcursul acestei călătorii, încât aș putea lesne pune pe hârtie un adevărat roman proustian.

Ești curioasă ce are Oana de spus despre identitate, dezvoltare personală și Copilul Interior?

Iată câteva idei:

“Există un motiv firesc pentru care fiecare copil visează să crească. Chiar și la vărsta la care grijile lipsesc cu desăvârșire, știm, cumva, că “a fi mare” înseamnă să ai libertate și putere personală.

Trecerea de la vârstele copilăriei la feminitatea matură este, în realitate, călătoria care ne învață cum să evoluăm de la a ne mulțumi cu ce avem, la a deveni agentul creator al propriei noastre vieți, capabile să generăm relațiile și contextele la care visăm.

În calitate de femei mature, suntem pe deplin capabile să generăm o a treia, o a patra sau o a cincea posibilitate, ori de câte ori simțim că este necesar. Nu suntem obligate să alegem între A sau B. Și, din fericire, nu trebuie să alegem versiunea “cea mai acceptabilă”.

De unde izvorăsc puterea, încrederea și viziunea unei femei? Din timpul petrecut zilnic în spațiul sacru al inimii, locul unde putem cere îndrumare și căpăta discernământ spiritual. Orice femeie care descoperă acest mic secret continuă să se fie jucăușă, având, în același timp și vise “nerezonabile”. Saltul calitativ vine, însă, din faptul că ea renunță să se mai simtă împovărată de responsabilitatea maturității, îmbrățișând o lume a infinitelor posibilități și șansa de a fi un lider adevărat și o sursă inepuizabilă de frumusețe și blândețe.”

#2 Trasează granițe sănătoase

Cea de-a doua regulă derivă, natural, din prima.

Dă-mi voie să te întreb — de câte ori ai simțit că îți faci rău din cauză că ești prea permisivă, din cauză că dai mai mult decât este cazul sau din cauză că pui, iar și iar, nevoile altora înaintea nevoilor tale personale.

Să-ți spun un secret. Am făcut asta de când mă știu. Iar dacă, într-un caz excepțional, nu puneam grija pentru alții pe primul plan, mă simțeam extrem de vinovată și, cumva, responsabilă. Mi-a luat ceva ani (și căzături) să realizez că a prioritiza propriile nevoi nu este o marcă a egoismului, ci un semn de maturitate emoțională.

Așadar, de aici înainte, ai curajul să spui STOP atunci când simți că nu ești respectată și onorată. Spune “mulțumesc” și mergi mai departe.

Exact așa, fără regrete sau fantome care își fac de cap, prin dulapuri. 👻

#3 Urmează-ți intuiția

Îți amintești povestea despre cum Oana și cu mine ne-am cunoscut. O poți citi aici.

Ce ne-a ajutat să facem să “click”, în ciuda unui context destul de ciudat, a fost chiar intuiția Oanei. Inima ei a știut, pur și simplu, cine minte și cine spune adevărul și mi-a ținut spațiul, pentru a putea discerne la rându-mi.

Culmea, chiar a funcționat.

Îmi amintesc acum un schimb de replici pe care l-am avut, în urmă cu ceva ani, cu Domnul M. (dacă nu știi, încă, cine este misteriosul Domn M., te invit să-l descoperi, cât de repede, în podcasturile The Feminine). L-am întrebat ce te ajută să distingi, corect, între vocea intuiției și confundarea dorinţelor cu realitatea. “Experiența”, mi-a răspuns, înțelept, ca de fiecare dată.

În universul feminității, intuiția înseamnă un pic mai mult de atât, însă Domnul M. a avut dreptate.

ÎNCEARCĂ ASTA — data viitoare, cât ai un “sentiment”, cât de mic, cu privire la o situație sau la o persoană, încearcă să percepi diferența dintre mesajul pe care ți-l șoptește inima și lucrurile de care încearcă să te convingă mintea. Urmează ambele căi și compara rezultatele. Experiența personală este cel mai înțelept mentor.

Acestea fiind zise, să “crești mare” nu e tocmai de ici-colo.

Dar un lucru util, pe care îl poți face, este să treci dincolo de orice prejudecată sau credință limitativă și să te bucuri de proces, cât poți tu de mult. Merită, pe cuvânt!

Și pentru că știu că-ți stă pe vârful limbii întrebarea, răspunsul este DA — acesta este drumul pe care trebuie să îl parcurgi și pentru a ajunge la pasiunea și senzualitatea pe care îți dorești să le manifești, în viața ta. Însă, mai multe despre asta, data viitoate. 😉❤️

Cu prietenie,

Ioana

Ioana-Paverman-OpinieIoana Paverman este absolventă de Științe Politice și are un M.A. în Politică Europeană. A lucrat în presă timp de cinci ani, dintre care doi ani a fost reporter special în cadrul emisiunii Reporterii Realității. Printre publicațiile unde îi puteți citi articolele se numără Observator Cultural și Huffington Post. Ioana a avut, deasemenea, o experiență de doi ani în domeniul consultanței politice. Din 2016, face parte din echipa The Feminine.