Umbrele copilăriei și ce spun ele despre noi

Deși poate nu ne dăm seama, toți ne confruntăm, în viața de zi cu zi, cu câte o “umbră”.

Adesea, atunci când ne aflăm într-o situație care ne face să ne simțim inconfortabil sau ne regăsim pe un teren nu tocmai familiar, ne surprindem devenind fricoși, răutăcioși, răsfățați, bârfitori, agresivi, manipulatori etc.

În mare parte, aceste comportamente vin din ceea ce se cheamă “umbre” – aspecte ale structurii noastre psihice, la fel ca arhetipurile pozitive, acele calități ale personalității cu care ne mândrim.

Un alt exemplu: ți s-a întâmplat, vreodată, să te simți puternic deranjat(ă), în mod irațional, de cineva?

Ei bine, de obicei, ceea ce ne deranjează la altul este, de regulă, proiecția propriilor umbre, aspecte ale personalității pe care mintea conștientă le respinge sau le suprimă, în viața de zi cu zi.

DAR CE REPREZINTĂ, CONCRET, ACESTE “UMBRE”?

Pentru Jung, cel care a și fundamentat conceptul, “umbra” descrie acele trăsături ale personalităţii noastre pe care nu vrem să le arătăm lumii.

“Umbrele” sunt aspectele mai puțin plăcute, adânc ascunse în spațiul inconștientului, pe care, din frică sau rușine, nu vrem să le scoatem la lumină și să le afișăm în relație cu lumea exterioară.

Cheia sănătății noastre emoționale stă, însă, tocmai în capacitatea de a aduce lumina și umbrele împreună, de a le observa, acceptă și, astfel, integra într-un mod sănătos.

În cadrul programului Copilul Interior, lucrăm cu arhetipurile și cu umbrele lor – structuri primordiale care modelează conştiinţa umană și care ne ajută să ne definim.

Puterea arhetipurilor derivă din faptul că ele sunt aspecte universale, independente de cultura din care provenim sau de educația pe care am primit-o.

Ele acționează ca o matrice a tuturor instinctelor noastre primare și a nevoilor fundamentale care ne modelează mintea și comportamentul, dincolo de informațiile teoretice.

Există, astfel, arhetipuri ale copilăriei și arhetipuri adulte, aspectate feminin și masculin, iar fiecare dintre acestea are un set specific de umbre.

Cu alte cuvinte, dacă te-ai regăsit vreodată în comportamentul..

… unui “mic tiran” sau al unei “manipulatoare”;

… al unui “prințișor” sau al unei “prințese”

… al unui “escroc” sau “prostuț”

… al unei “bârfitoare” sau al unei “fetițe abandonate”

… al “băiatului mamei” sau al “unui visător incurabil”

… al unei “mici seducătoare” sau al “prințesei lui tata”

… al unui “bătăuș” sau “laș”

… al unei “rebele fără cauză” sau al “unei fetițe rănite”

… atunci programul Copilul Interior este exact ce ai nevoie pentru a învăța cum să accesezi arhetipurile copilăriei corect și complet pentru a integra umbrele și, astfel, corecta comportamentele negative care te limitează.

Integrarea umbrelor copilăriei este fundamentală pentru a putea trăi o viață adultă asumată, împlinitoare și trăită cu putere și pasiune.

Dacă vrei să afli mai multe despre cum sa te conectezi cu Copilul tău interior și umbrele lui, te aștept pe 12, 15 sau 21 mai la o Seară Deschisă dedicată Copilului Interior.

Trecem împreună prin toate aceste distincții, iar tu ai ocazia să afli mai multe detalii despre programul Copilul Interior, care debutează pe data de 28 mai, ce va aduce el nou în viața ta și cum te poate ajuta să reconciliezi farmecul și magia copilăriei, o viață adultă trăită cu putere.

Înscrie-te aici.

Acest eveniment are loc online, iar înscrierea este gratuită.

Pe curând!