Traversăm o perioadă de restructurare profundă, atât la nivel individual, cât și colectiv, restructurare care vine cu nevoia puternică de a regăsi adevărata semnificație a multor cuvinte, concepte, idei și credințe. Pritre ele se numără, fără doar și poate, și “vulnerabilitatea”.
În mare măsură, vulnerabilitatea este deschidere față de schimbare. Disponibilitatea de a renunța la punctele de vedere solide și, mai ales, rigide, în favoarea comunicării cu celălalt. Disponibilitatea de a asculta fără a judeca, tocmai pentru a crea contextul în care o nouă realitate să poată apărea.
Dar ce este, de fapt, vulnerabilitatea?
Ei bine, la nivel de dicționar, vulnerabilitatea este descrisă ca însușirea de a fi ușor de atacat, de a avea părți slabe. Pare, în tot cazul, un lucru demn de evitat. Această abordare se înscrie, însă, în aceeași linie de gândire care pretinde că oamenii trebuie să tindă spre perfecțiune, tratând cu dispreț latura ‘slabă’ a naturii umane. Parte care conține, de fapt, umanitatea noastră.
În ultimii ani, observăm, însă, o schimbare esențială de paradigmă. Oamenii apreciează, din ce în ce mai mult, autenticitatea – o valoare la care aderăm și aspirăm. Autenticitatea promovează expresia de sine, acceptarea diversității, compasiunea pentru slăbiciunile noastre și ale celorlalți. Însă, pentru a fi autentici e necesar să fim, înainte de toate, comfortabili cu a fi vulnerabili.
Cum ne deschidem în fața vulnerabilității?
Vulnerabilitatea este rezultatul unei alegeri sau șir de alegeri venite din înțelegerea corectă a consecintețor pe care le-ar avea o atitudine combativă, inflexibilă, ancorată într-un punct de vedere fix, care nu ține cont de alte opinii.
Atunci când vedem că o astfel de atitudine generează conflict, încetinește obținerea rezultatelor pe care ni le dorim sau creează tensiuni, putem alege o altă cale. Putem alege să lăsăm barielele jos, să ne arătăm pe noi, cu ‘bune și cu rele’. Efectul va fi acela că (și spun asta din experiență) așa zisul nostru “adversar” va face exact același lucru. Va lăsa garda jos.
De ce? Pentru că nimic nu este mai magnetic decât un spațiu în care nu ești judecat. Iar când te accepți pe tine, cu bune și cu rele, îl poți accepta și pe celălalt. Și cine nu se relaxează atunci când simte că nu este judecat?
Așa că, de aici îninate, când cineva va vrea să își impună punctul de vedere foarte vehement, alege ca, în loc să îți aperi automat și la fel de vehement propria poziție, să rămâi în ascultare. Alege să rămâi în contact cu inima ta. Alege să oferi ajutor, în loc să te opui. Cel mai probabil, vei fi surprinsă de ce răspuns vei primi. Vulnerabilitatea atrage vulnerabilitate.
p.s. Dacă vrei să afli mereu lucruri noi despre cum să îți crești propria feminitate sau despre cum să te apropii de copilul tău interior, te afli în cel mai potrivit loc! Săptămână de săptămână, pregătim, pentru tine, conținut special, exerciții practice și seri deschise, menite să îți ofere sprijin și ghidare în procesul tău de creștere și transformare. Înscrie-te la newsletterul nostru săptămânal și intră în universul magic al feminității tale!
—
Foto: Paul Almásy – Couple dans un bar Parisien, 1960