Ți s-a întâmplat, vreodată, să privești o femeie cum dansează și să rămai complet fascinată? Cu totul absorbită de mișcările ei senzuale și de cum, parcă, corpul ei îți transmite, subtil, mesaje secrete?
Îți mărturisesc, mie mi s-a întâmplat! Chiar de câteva ori.
Cel mai tare m-au fascinat, însă, încă de copil, dansurile orientale.
Puține lucruri găsesc a fi mai feminine, mai senzuale și mai expresive ca vechile dansuri orientale. Iar cele mai seducătoare femei pe care mi-a fost dat să le întâlnesc au fost din Estul mai apropiat sau mai îndepărtat. De la ele am învățat, de altfel, și cele mai multe lucruri despre tainele ascunse ale feminității, taine transmise din bunică în mamă și din mamă în fiică.
Acest magnetism inexplicabil al senzualității femeilor din Orient a ridicat dansul la rang de legendă.
Una dintre cele mai faimoase astfel de legende este Dansul celor 7 voaluri sau Dansul Salomeei.
Povestea, se zice, își are originea pe malul Eufratului, în vechiul Babilon. Și ne spune că Iștar, zeița dragostei, a războiului și fertilității, considerată regina cerurilor, blândă și puternică, milostivă în fața durerii, cu puterea de a desface efectele vrăjilor și de a vindeca boli este nevoită, într-o bună zi, să coboare în subteranele pământului:
“De nu deschizi aceste porți pentru a mă lăsa să intru,
Voi sparge ușa, voi forța încuietoarea,
Voi fărâma stâlpii ușilor, voi forța ușile.”
Speriat, paznicul lumii de dincolo s-a grăbit să îi ducă mesajul Reginei Lumii Subterane, Ereshkigal, care îi spune:
“Las-o pe Iștar să intre, dar cere-i să respecte înțelegerea antică.”
Iștar pășește, astfel, în subteran, respectând această înțelegere antică, deschizând, rând pe rând, cele 7 porți care îi ies în cale. Însă, în fața fiecărei porți, Iștar este nevoită să renunțe la câte un veșmânt.
Când, în sfârșit, trece de cea de-a șaptea poartă, Iștar rămâne complet goală și, furioasă, se aruncă asupra Reginei Lumii Subterane. Răspunsul Reginei vine ferm: temnița. Și îi cere slujnicului ei, Namtar, să arunce asupra lui Iștar 60 de boli.
Între timp, după ce Iștar a coborât în subteran, toată iubirea și pasiunea dintre oamenii de pe Pământ a dispărut. Doar Iștar era zeița iubirii și a feritilității, nu? Cum ar mai fi putut toate acestea exista fără ocrotitoarea lor?
Disperat în fața acestei realități, Zeul Papsukal îi povestește totul zeiței Ea, care îl trimite pe mesagerul Asu-shu-namir direct la Ereshkigal, Regina Lumii Subterane:
„În numele marilor zei am venit la tine pentru a-ți cere apa vieții!” Zise acesta.
Furioasă, Ereshkigal îi oferă apa, însă Asu-shu-namir o stropește îndată pe Iștar, reînviind-o. Iștar trece, astfel, înapoi, prin cele 7 porți, primind, în dar, câte un obiect de veșmânt, în dreptul fiecărei porți.
Odată întoarsă pe Pământ, Iștar suflă înapoi iubirea și pasiunea asupra tuturor oamenilor.
La mii de ani de la nașterea legendei, Oscar Wilde scrie propria sa versiune a Dansului Salomeei, o reinterpretare a celebrei povești biblice, înspirată din istoria lui Iștar.
Și nu doar că a rescris-o, ci a readus în prezent magia uitată a feminității și puterea simbolică a dansului: lepădarea, rând pe rând, de veșminte nu reprezintă nimic altceva decât o eliberare ritualică de straturile superficiale ale ființei, care ne aduce mai aproape, din ce în ce mai aproape, de adevărurile noastre personale.
Aceasta este doar una dintre sutele de povești misterioase ale Orientului, povești care ne spun atât de multe despre puterea feminității și despre ce înseamnă, de fapt, senzualitatea.
p.s. Dacă vrei să afli mereu lucruri noi despre cum să îți crești propria feminitate sau despre cum să te apropii de copilul tău interior, te afli în cel mai potrivit loc! Săptămână de săptămână, pregătim, pentru tine, conținut special, exerciții practice și seri deschise, menite să îți ofere sprijin și ghidare în procesul tău de creștere și transformare. Înscrie-te la newsletterul nostru săptămânal și intră în universul magic al feminității tale!
Photo credits: Omar Z. Robles