Vin către tine cu o întrebare cât se poate de directă — cât de confortabilă ești cu emoțiile tale?
Îmi amintesc, atât de bine, cum tema aceasta a “emoțiilor” mi-a dat destul de multe bătăi de cap, ani buni.
De unde izvora problema? În mare, din faptul că deși am fost, întotdeauna, o persoană extrem de senzitivă, nu am știut, decât destul de târziu, cum să răspund, corect, acestei calități.
Totul părea un haos imposibil de descris.
Așa că, tot ce puteam să fac, la momentul respectiv, era să evit emoțiile. Însă, în vreme ce eu căutam să le evit, ele continuau să vină, în valuri, către mine. Paradoxal și, în același timp, absurd.
După foarte multă vreme în care, prin intenție, m-am educat să stau cu emoțiile mele, să le dau voie să fie, să le primesc și să le onorez mesajul, am început să mă deschid către o stare de libertate care m-a luat, cu totul, prin surprindere. Iar ce am descoperit, mai apoi, ascuns în spatele sentimentului de libertate, a fost chiar propria mea putere. Puterea mea, ca femeie.
Sensibilitatea, care înainte îmi dădea de furcă, s-a metamorfozat în putere. Și pentru că sensibilitatea era, de fapt, fundamentul feminității mele, tot ea a devenit și elementul care m-a apropiat de feminitatea mea.
Lecția?
Atunci când îți dai voie să navighezi prin urcușurile și coborâșurile emoțiilor tale, devii mai puternică și mai încrezătoare.
Cum fac să scap de emoțiile negative?
Una dintre întrebările pe care o primesc, cel mai des, de la studenții mei este: “cum fac să scap de emoțiile negative?”
Iar răspunsul meu îi nedumerește, de fiecare dată. Pentru că ceea ce trebuie să faci este EXACT opusul. De emoții, oricât de intense sau supărătoare ar fi, nu trebuie să încercăm, niciodată, să “scăpăm”, fugind de ele, negându-le sau îngropându-le; ci să stăm cu ele, să respirăm cu ele și să integrăm mesajul pe care îl poartă.
Ceea ce nu vedem, atunci când ne străduim să ignorăm emoțiile care nu ne plac, este că refuzându-le, întoarcem, de fapt, spatele nu doar fricii, furiei, anxietății, supărării, tristeții etc., ci și curiozității, entuziasmului, compasiunii, dorinței și, ei bine… da, iubirii.
De ce? Pentru că în spatele fiecărei emoții care ne deranjeză, stă o nevoie fundamentală neadresată. Iar atunci când încercăm să suprimăm emoția, ajungem să suprimăm și nevoia. Ceea ce este, cu adevărat, disfuncțional.
Care este cea mai eficientă cale de a-ți găsi echilibrul emoțional?
O variantă de răspuns este — prin detașare.
Ce este detașarea emoțională și de ce este ea atât de importantă pentru echilibrul tău emoțional? Am pregătit un material care îți va răspunde la această întrebare, întocmai. Te invit să îl vizionezi chiar aici.👇
Caruselul de emoții pe care toți îl experimentăm nu este nimic altceva decât marca umanității noastre. Așa că, în loc să te grăbești să clasifici emoțiile în “pozitive” și “negative” mai sănătos (și util) este să te întrebi: oare ce încearcă această emoție să îmi comunice?
Să te duelezi cu emoțiile nu este niciodată o soluție. Să fii prezentă la mesajul lor și să îl integrezi este, de departe, o alternativă mai matură și mai feminină.
Tu cu ce emoții te confrunți?
Unde întâmpini dificultăți în gestionarea lor?
Cei mai mulți dintre noi gestionăm greu intensitatea emoțională; iar greșeala pe care o facem, cel mai des, este să cădem în capcana de a reacționa în moduri pe care, ulterior, ajungem să le regretăm. Îți sună cunoscut? 😅 Lasă-ne aici comentariul tău.
Iar dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii prima la care ajung noutățile noastre, te invit să te abonezi la oricare dintre canalele noastre de social media. Le găsești pe toate, în josul paginii. 👇 Alege după bunul plac. 💁♀️
Cu drag și prețuire,